marți, 4 octombrie 2016

FIKA: Povești Cu Aromă De CafeaCând vine vorba despre cafea, povești sunt cu duiumul. 

Mama, o băutoare înrăită a cafelei, bineînțeles că nu s-a putut abține să servească cafea pe timpul sarcinii... Why not! Ei bine se pare că, în tot acest timp cât am fost în burtică la mama, mi-a plăcut cafeluța, pe când fratelui meu deloc. Deloc, înseamnă că mama nu suporta nici mirosul de cafea. E de la sine înțeles, că nu s-a putut abține de la cafea, însă când a văzut că i se face rău și varsă întruna iar frate-miu nu acceptă deloc, a zis: "gata numai!" Așa zice ea, eu știu acuma. 
Ei bine, după ce m-am făcut și eu mare ca tot omul, adică adolescentă, ca să zic pe șleau, și cum adolescenții, mai câte-o țigărușcă, mai câte o cafea, că de' e pauză și pentru ei, eu net cafea, net problem. Dar, deloc! Nu înțelegeam de ce toți beau amăreala aia. Să-ți spun cinstit, nu mi-a trebuit cafea deloc până pe la 23 de anișori. Probabil vârsta până la care poți pierde nopți fără griji și a doua zi ești fresh la facultate sau la serviciu. Cel puțin așa am fost eu. Probabil am extras ceva energie din seva mamei.Până nu demult! 

Pierzând tot mai multe nopți, nu altfel, ci cântând, am fost nevoită să îmi dau câte-un refresh. Așa am început eu să prind gustul cafelei, de nevoie, că de'. Dar, să vă povestesc care-i treaba cu FIKASăptămâna trecută a avut loc întâlnirea bloggerilor din Kooperativa 2.0 Iași, pentru a pune țara la cale  și, bineînțeles să testăm produsele cu specific suedez. Da da, ai înțeles bine, o nouă cafenea, de data asta cu specific suedez, în inima Iașiului, fix lângă librăria Junimea. FIKA este o inversare de litere de la cuvântul ,,cafea”, care are traducere directă doar în suedeză. Reprezintă, de fapt, acele trei-patru pauze de cafea zilnice pe care le iau suedezii pentru a avea o zi cât mai productivă. Bine de știut! La FIKA, cafeaua este proaspătă, asta înseamnă că este macinată imediat după acele 8 zile și nu după foarte mult timp. De aceea de multe ori când gustăm o cafea amăruie și îi punem zahăr ca să o îndulcim, însă ea tot amară e, înseamnă că nu este proaspătă. Cafeaua este adusă din țări de origine, cum ar fi Kenya sau Etiopia și poți savura, la alegere fie un espresso, cappuccino, flat white sau black. 


De data asta, am ales un capucino fără zahăr. (am mers pe mâna Roxanei) Spre surprinderea mea un capucino se poate servi și fără zahăr, simți aroma mult mai bine. Însă dacă ești mai dulce de fel, îți recomand prăjiturile cu specific suedez. Sunt delicioase! Yamyy! 
Pe lângă cafea și prăjituri, la FIKA mai puteți savura și gustări cu specific suedez, cum sunt sendvișurile sau sucuri naturale și proaspăt pregătite, prin metoda presare la rece. De fotografiile colorate s-a ocupat pasionata, adică eu, iar de celelalte fotograful Kooperativei 2.0Paul Pădurariu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu